“Innovatie, vitaal voor ziekenhuizen” (F. De Drée)

januari 13, 2022 time to read 3 min read
F. De Drée
© L. Bazzoni

Op het recente colloquium van de Belgische Vereniging van Ziekenhuizen Hospitals.be toonden de verschillende sprekers duidelijk aan dat innovatie de belangrijkste uitdaging is voor ziekenhuizen.

 “Innovatie zal de komende jaren centraal staan: prioritair is om innovatie te integreren in het gezondheidsbeleid van morgen en om dat te structureren in het ziekenhuis, op alle niveaus van het ziekenhuis”, aldus Francis De Drée, voorzitter van hospitals.be en CEO van het Jules Bordet Instituut.

Elke speler in het ziekenhuis is in feite bezorgd. Innovatie zal alle ziekenhuisgeledingen raken: het secretariaat, de apotheek, de artsen, enz. Vandaag is de uitdaging voor de meeste ziekenhuismanagers de volgende: hoe kunnen we een globale visie van het ziekenhuis realiseren met vernieuwingen die zeer specifiek zijn voor elke afdeling, job per job? Als we het voorbeeld nemen van innovatie in het geneesmiddelenonderzoek en medische behandeling, dan vereist dat grote patiëntencohortes die tussen verschillende ziekenhuizen moeten worden uitgewisseld.

Innovatie aanvaarden

Deze omwenteling moet er komen door een dialoog met afdelingen en diensten: “De aanvaarding van innovatie zal belangrijk zijn. Het is niet alleen de inhoud die meespeelt, alle ziekenhuisafdelingen moeten ze aanvaarden. Communiceren en begrip opwekken voor de uitdagingen van innovatie voor elke functie, laten zien hoe je zo de kwaliteit kunt verbeteren…”  

Francis De Drée beseft dat innovatie de routine van de instellingen zal verstoren. “Deze veranderingen kunnen onrust veroorzaken in de teams, en beroepsfuncties wijzigen. Dat aspect moeten de besluitvormers en degenen die de veranderingen zullen doorvoeren, meenemen. Het kostbaarste goed van een ziekenhuis, naast de innovatie die misschien zeer technisch lijkt, is het personeel. Prioritair is dat het hierin mee wil stappen.”  

Het belang van AI

Francis De Drée steekt niet onder stoelen of banken dat elk ziekenhuis of elke zorginstelling ervoor zal moeten zorgen dat “innovatie perfect past in de strategie van het ziekenhuis. We hebben een innovatief ecosysteem nodig. Het is van essentieel belang de creativiteit de vrije loop te laten door een groot deel van de beslissingsbevoegdheid aan de mensen in het veld over te laten.”

 “In dat verband zal artificiële intelligentie (AI) de komende 5 jaar een belangrijke impact hebben. AI staat vooraan in alle administratieve processen waar we het leven van het personeel kunnen vereenvoudigen, en vervolgens in medische beslissingen. Dat zal tijd en schaarse middelen vrijmaken.”

Deze evolutie zal het ziekenhuis niet alleen realiseren: “De farmaceutische wereld, de ziekenhuisleveranciers, de ziekenfondsen, de verzekeraars en de patiënten zullen hun rol moeten spelen. Voor preventie en gezondheidsopvoeding zal dat gevolgen hebben. Hoe kunnen we patiënten het best ondersteunen en ziekenhuisopnames voorkomen, met name in de geestelijke gezondheidszorg? Het controle- en screeningsproces moet nog beter worden gestructureerd om problemen nog vroeger op te sporen. Innovatie speelt ook hier bijvoorbeeld een steeds belangrijkere rol “, besluit Francis De Drée.

Dit is een mededeling van de laboratoria MSD. Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD.

Andere categorieën