Het Deense voorbeeld: 14 jaar voorsprong
Denemarken en België zijn gelijkaardige landen, ze kennen bijvoorbeeld allebei prestatiebetaling en scoren ongeveer even hoog voor de human development index. Ook de gezondheidszorguitgaven liggen ongeveer even hoog (ca. 10% van het BBP). De vaccinatieratio ligt nagenoeg gelijk. Maar vooral de digitale infrastructuur verschilt: Denemarken startte met patiëntgecentraliseerde data-opslag 14 jaar voor ons.
In samenwerking met de Danish Hospital Networks organiseerden Siemens Healthineers en de Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren (BVZD) eind september een webcast over het Deense gezondheidszorgsysteem met enkele verhelderende inzichten. Moderator was Benoit Cuyvers, digitaal gezondheidsexpert.
België kent nogal wat silo’s qua dataopslag voor netwerken: per departement of per ziekenhuis. Denemarken is dat stadium al lang voorbij.
Qua beleidsorganisatie bestaan er sterke gelijkenissen op federaal niveau. In het begin van de eeuw werd het gezondheidsbeleid onafhankelijk gemanaged door dertien counties. Dat werd uiteindelijk gestructureerd (sinds 2007) naar nog vijf gezondheidsregio’s. Denemarken kent dus vijf regio’s voor ziekenhuizen (en de eerste lijn), vergelijkbaar met onze ziekenhuisnetwerken en (eerstelijnszones op lokaal vlak).
Hoe ziet Ehealth en het EPD eruit in Denemarken? Er bestaat niet één enkele EPD-standaard zoals die evenmin bestaat in ons land. Ook de Denen kenden moeilijkheden om die systemen te verbinden. Eerst en vooral streefde Denemarken daarom naar één standaard per regio.
Sommige regio’s zijn verder gevorderd dan andere. Het verst staat de ‘centrale regio’ (MIDT). De Denen hebben een eHealth-platform, MedCom, en ze beschikken ook over een tegenhanger voor onze MyHealthViewer waar de Denen hun dossier kunnen raadplegen. De regio MIDT telt 1,3 miljoen mensen en 2.500 bedden in totaal.
René Roalf Jensen, expert: “De regio’s zijn verantwoordelijk voor psychiatrische ziekenhuizen en de eerstelijnszorg. Sinds 2018 kunnen ze diagnostische beelden uitwisselen via eenzelfde standaard. De data van huisartsen en specialisten staan geregistreerd op één gezondheidsplatform, patiënten worden via sms herinnerd aan afspraken voor de huisarts en/of het ziekenhuis. De nationale (medische) beeldenindex wordt centraal gerund in de regio Zeeland. Die maakt deel uit van het EMD dat de patiënt kan raadplegen.”
Van levensbelang
“In volle coronacrisis was het sterk centraal platform voor de beeldenuitwisseling letterlijk van levensbelang, bijvoorbeeld voor de toegang tot coronatests. Maar niet alleen voor corona. Interessant bij kankerbehandeling is ook the Danish Center for Particle Therapy dat voor bestralingen een overzicht biedt voor heel het land per patiënt zodat de radiologie gerationaliseerd wordt. Dat vermijdt dubbel gebruik per patiënt. Het databeheer ligt vast in een jaarcontract tussen overheid en artsen.”
“Uitermate inspirerend is ook de databank VNA (Vendor Neutral Archive) waar alle studies over een bepaald thema meteen opgeroepen kunnen worden”, legt expert Ninna Kaeseler uit. “Het is makkelijk toegankelijk voor onderzoekers.”
Denemarken staat dus al een stuk verder in de implementatie van dit centraal georganiseerde systeem.
Tips van de Denen voor België om dezelfde stappen te zetten:
Niet onbelangrijk voor de Belgische context is dat deze evolutie volgens de Deense experts een sterke federale regering vergt omdat niet altijd alle regio’s meewillen. De grootste politieke motivator voor de Denen bleek dat het onaanvaardbaar was dat in één regio de zorgkwaliteit beter was dan in de andere.
Dit is een mededeling van de laboratoria MSD.
Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD.