time to read 3 min read

Dikkedarmkanker zal gevolgen hebben voor 1 op 25 Belgen:1 regelmatige screening kan uw leven redden

Men schat dat één op de 25 mensen in België ooit darmkanker zal krijgen. Het is de tweede meest voorkomende oorzaak van kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de derde meest voorkomende oorzaak bij mannen (na prostaatkanker en longkanker).

Wist u dat regelmatige screening darmkanker in een vroeg stadium kan opsporen, alvorens het kanker wordt?

Poliepen (voorlopers van darmkanker) of darmkanker ontwikkelen zich heel langzaam en veroorzaken lange tijd geen symptomen. Dit betekent dat de ziekte meestal kan worden ontdekt voordat u symptomen heeft, wat aanzienlijke voordelen heeft en het belang van regelmatige screening onderstreept.

Wist u dat darmkanker in 90% van de gevallen kan worden genezen als het vroeg wordt ontdekt?5

De screeningstest zoekt naar occult bloed in de ontlasting en maakt het mogelijk poliepen of darmkanker in een vroeg stadium vast te stellen, waardoor een minder intensieve behandeling en een grotere kans op herstel mogelijk zijn.

Wat is darmkankerscreening?

De iFOB-test detecteert bloed in de ontlasting dat niet zichtbaar is met het blote oog. Bloed in de ontlasting kan wijzen op de aanwezigheid van poliepen of darmkanker zonder dat dit wordt opgemerkt.

Hoe kan ik deelnemen?5

Afhankelijk van waar u in België woont, leest u hier hoe u gratis toegang krijgt tot de test, voor mensen van 50 tot 74 jaar:

Wat is het mogelijke resultaat van de test?6

Is het testresultaat normaal of negatief (94% van de gevallen)?

Een negatief resultaat betekent dat er geen bloed in de ontlasting is gevonden.

De iFOB-test is een momentopname die geldig is op het moment van de afname en daarom is het belangrijk om de test om de twee jaar te herhalen. Als u in de tussentijd spijsverteringsklachten krijgt (verandering van de stoelgang, bloed in de ontlasting,…), raadpleeg dan uw arts.

Is het testresultaat abnormaal of positief (6% van de gevallen)?

Een positief resultaat betekent dat er meer bloed dan normaal in uw ontlasting is gevonden.

Uw huisarts kan u vertellen welke verdere onderzoeken nodig zijn en u doorverwijzen naar een gespecialiseerde gezondheidswerker.

In het algemeen wordt een colonoscopie (visueel onderzoek van de dikke darm) aanbevolen. Een positief resultaat kan verschillende oorzaken hebben en betekent niet noodzakelijk dat u poliepen of darmkanker heeft. Bij de helft van de mensen met dit resultaat wordt niets gevonden, terwijl bij de andere helft poliepen of darmkanker worden gevonden.

  1. Lifetime Risk of Developing or Dying From Cancer– Last accessed on 15/03/2023
  2. Home | Dikkedarmkanker (bevolkingsonderzoek.be)– Last accessed on 15/03/2023
  3. OECD/European Union (2020), “Screening and survival for colorectal cancer”, in Health at a Glance: Europe 2020: State of Health in the EU Cycle, OECD Publishing, Paris.
  4. Neoplasms have become the first cause of death in Belgium in 2019 | Statbel (fgov.be) (figure 3,4)- Last accessed on 15/03/2023
  5. Onderzoeken naar dikkedarmkanker | Stichting tegen Kanker– Last accessed on 15/03/2023
  6. FR_Quels sont les résultats possibles ? | Dikkedarmkanker (bevolkingsonderzoek.be) – Last accessed on 15/03/2023

Andere categorieën