Slechts aalmoes voor stijgende energiekosten in ziekenhuizen?

november 15, 2022 time to read 3 min read

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) geeft de ziekenhuizen volgend jaar 80 miljoen euro om de energiekosten te compenseren. Tegen 30 juni 2023 zal worden geëvalueerd of er bijkomende middelen moeten vrijkomen. Nu al denkt de sector dat dit bedrag ruimschoots onvoldoende is.

Volgens het vorige MAHA-rapport (1) van Belfius stond één op de drie ziekenhuizen in het rood. Dat is al enkele jaren een constante en na de covid-crisis kan de energiecrisis weleens de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Allereerst wegen de stijgende energiekosten veel sterker dan voorzien op het indexatiemechanisme binnen het Budget Financiële Middelen (BFM). Tussen de ziekenhuizen onderling bestaan er wel grote verschillen qua energiekosten. Vaak werken ze met langlopende contracten en dus ligt (een deel van) de prijs vast voor enkele jaren. Maar vroeg of laat lopen die contracten af en zo zullen de meeste ziekenhuizen nu al of begin volgend jaar een financiële dreun krijgen. In die mate zelfs dat hun financiële leefbaarheid in het gedrang raakt. Het torenhoge gasprijsniveau lijkt wel iets te zakken, maar zal zeker niet terugvallen naar het vroegere peil.

Op basis van de evolutie van de energieprijzen van januari 2022 maakte de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (FRVZ) in het voorjaar al een uitgebreide analyse op basis van gegevens uit een steekproef van 48 ziekenhuizen (algemeen + psychiatrisch). In september volgde een update omdat de energieprijzen verder bleven doorstomen.