Invasie van Oekraïne: Belgische ziekenhuizen en artsen bereiden zich voor

april 14, 2022 time to read 3 min read
ukranian flag and refugees

De situatie in Oekraïne laat artsen en ziekenhuizen niet onberoerd. Ze willen hun collega’s en de Oekraïense bevolking helpen. Om alle acties zo goed mogelijk te coördineren, stuurde het Directoraat-generaal Gezondheidszorg – Afdeling Spoedhulp – meteen bij het uitbreken van de crisis een door afdelingshoofd Marcel Van der Auwera ondertekende brief naar de ziekenhuisdirecteuren en de hoofdartsen. Ook bij de nefrologen is al een initiatief genomen.

“Van alle dimensies van dit crisisbeheer is er één die ons zorgen baart: medisch ingrijpen. Dit aspect wordt gecoördineerd door de Europese autoriteiten. We willen ons voorbereiden op mogelijke medische en gezondheidsevacuaties naar ons land”, heet het in de brief van het DG Gezondheidszorg. Die evacuaties kunnen verschillende doelgroepen omvatten: Oekraïners, Russen, andere nationaliteiten, militairen en/of burgers. Ethisch mag het uiteraard geen verschil uitmaken welke nationaliteit de patiënten in kwestie hebben. Dat betekent niet dat de gevolgen anders kunnen zijn qua patiëntentype als het gaat om openbare orde en veiligheid (demonstraties, aanslagen, enz.).

Doel van deze voorbereidingen is tweeledig, luidt het nog: tijdig anticiperen om niet verrast te worden door een plotse evacuatiemelding van gewonden naar ons land; en ons gezondheidssysteem zo organiseren dat het kwaliteitsvolle zorg kan bieden aan al onze patiënten (routineactiviteit, covid, Oekraïne, enz.).

Voortzetting van covid

De brief herinnert er nog aan dat deze nieuwe reorganisatie er komt in de context van de – weliswaar bij ons verminderende – pandemie: “Wij weten dat u en uw personeel tijdens de covid-crisis al ongelooflijke inspanningen heeft geleverd. Maar om “een gecoördineerd resultaat te bereiken” worden de ziekenhuisverantwoordelijken verzocht om niet zelf een initiatief te ondernemen en zich aan de regels te houden. Contacten of verzoeken buiten de procedure om, dienen doorgespeeld te worden naar de bevoegde federale hygiëne-inspecteurs. Discipline en solidariteit zullen opnieuw de sleutelwoorden zijn.

Coördinatie (met het Europese niveau) is een prioriteit van de Belgische actie. Alle ziekenhuizen en personeelsleden moeten dus klaar staan om naar beste vermogen te helpen.

150 bedden gereserveerd

België zal 150 ziekenhuisbedden ter beschikking stellen voor patiënten – oorlogsslachtoffers en anderen – uit Oekraïne. Het gaat om 120 bedden voor opname, 15 bedden voor patiënten met ernstige brandwonden en 15 bedden voor intensieve verzorging.

Marcel Van der Auwera specificeerde in eerste instantie niet om welke instellingen het gaat. Alleszins besloot de regering om het brandwondencentrum van het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-over-Heembeek te mobiliseren.

Als een evacuatie wordt gemeld, staan de ziekenhuizen binnen 3 uur klaar om patiënten op te vangen, aldus Van der Auwera.

Intussen maakten de Belgische nefrologen – met de goedkeuring van het kabinet Vandenbroucke (Volksgezondheid) – zich al op om dialysepatiënten uit Oekraïne op te vangen. Dr. Geert Meeus, voorzitter van de Nederlandstalige Belgische Vereniging voor Nefrologie (NBVN) en dr. Jean-Marc Desmet, voorzitter van de Groupement des Néphrologues Francophones de Belgique (GNFB), stuurden hun leden een brief om te informeren naar hun opvangcapaciteit voor deze patiënten.

Dit is een mededeling van de laboratoria MSD. Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD.