Webinars ‘Kwaliteit blijft en leeft’ van GZA-ZNA sloegen aan

Met drie webinars over kwaliteit positioneerden de Antwerpse ziekenhuizen ZNA-GZA zich succesvol in het kwaliteitsdebat. Vier sleutelwoorden vielen op: patiëntenbeleving, datamanagement, people management en duurzaamheid. Hoe vullen Willeke Dijkhoffz en Wouter De Ploey, aan het hoofd van respectievelijk GZA en ZNA, die in?
Willeke Dijkhoffz: “Aanleiding voor de webinars was dat GZA-ZNA met de accreditatie Joint Commission International (JCI) zijn gestopt. Wat die beleving betreft: de patiënt vindt het evident dat het juiste been wordt geopereerd. JCI beklemtoonde dat daarbij de precieze procedures werden gevolgd, maar dat zegt niks over de wijze waarop een patiënt de operatie ervaart. De Leerstoel Zorgnet-Icuro heeft samen met de Vlaamse overheid een nieuw kwaliteitsbeleid geïntroduceerd, met Kris Vanhaecht (KU Leuven). Daar komt de patiëntenbeleving ook sterk tot uiting.”
Klinkt dat niet wat wollig?
Wouter De Ploey: “Eén concrete maatstaf is de net promoter score die signalen opvangt van positieve of negatieve beleving.”
W.D.: “De PROMs en de PREMs kennen we natuurlijk ook. We duidden in GZA een patient experience manager (PEM) aan, Luc Van Bauwel. Zijn taak gaat vaak over eenvoudige dingen zoals minutieus volgen van het patiëntentraject in en rond het ziekenhuis, te beginnen bij het parkeren. Als je daar al een halfuur verliest, kom je compleet gefrustreerd bij de dokter binnen. We brengen in kaart welke punten in een organisatie het meest impact hebben op iemand.”
W.D.P.: “Wij hebben de functie van PEM opgenomen via de ombudswerking.”
Datamanagement, hoe integreren jullie dat?
W.D.P.: “We ontwikkelen één systeem elektronisch patiëntendossier (EPD) met één patiëntenbestand voor ZNA-GZA. Bij ZNA liep nog veel op papier met een versnipperde EPD-identiteit. GZA worstelt met EPD-continuïteit. Daarom een gezamenlijke vernieuwing met ChipSoft als leverancier en kwaliteit als een van de doorslaggevende parameters.”
W.D.: “PREMs en PROMs worden ook opgebouwd binnen de deeldomeinen. In oncologie ontwikkelen we vragenlijsten naar ervaring en meting, levenskwaliteit.”
Slaan de opleidingen people management aan bij artsen?
W.D.: “We faciliteren leadership bij artsen want het is niet evident om grote artsengroepen, associaties en diensten te leiden. Daarnaast is er de mate van participatie van artsen in beleidsorganen. Dat zijn twee verschillende zaken. Het is belangrijk dat we de voorzitters van de medische raden in deze structuur integreren, dat gebeurt nu al rechtstreeks of onrechtstreeks.”
Duurzaamheid was het laatste sleutelwoord. Bijvoorbeeld bij de bouw van ZNA Cadix?
W.D.P.: “Het begon al met het graven van de bouwput. Alle grondvervoer ging over water, we hebben geen vrachtwagens de wegen opgejaagd. We investeerden ook in energiebeheer dat aan de meest ambitieuze standaarden voldoet.”
W.D.: “Er is tevens ons gezamenlijk apotheekproject. Het gaat zowel om productie (clean room met de nieuwe Europese normen voor de productie van chemo) als geneesmiddelendistributie. Dat zouden we misschien willen ontplooien op Blue Gate, een eco-effectief bedrijventerrein. Op die terreinen kun je enkel starten als je zeer innovatief en bijna CO2– neutraal een project kunt initiëren. De overheid vraagt dat tevens bij de financiering van strategische forfaits. Ook het nieuwe ziekenhuis Cadix moet aan sterke standaarden voldoen, en dus is dat een heel belangrijke uitdaging naar duurzaamheid.”
Dit is een mededeling van de laboratoria MSD
Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD