Covid-19: hoe MSD vrijwilligers mobiliseerde om het ziekenhuis te helpen

4 mei 2021 time to read 3 min read
Someone serving a meal to a patient at the hospital

Deze pandemie treft het hele land en de medische teams voluit. Dus waren de vrijwilligers van MSD erop gebrand om meteen de zorgverleners ter plaatse een handje te helpen.

Verscheidene MSD-medewerkers staken de handen uit de mouwen. Ze begaven zich naar ziekenhuisafdelingen overal in het land, verklaart Allan Matthys, directeur communicatie MSD België: “Via het Corporate Volunteering Program heeft MSD altijd veel geïnvesteerd in vrijwilligerswerk. Wij hebben vrijwilligersprogramma’s lopen in diverse sectoren, los van de pandemie. Ze dragen bij aan de gemeenschap in het algemeen. Onze werknemers doen gedurende één, twee of drie dagen per jaar vrijwilligerswerk. Wereldwijd hebben we ook vrijwilligersprogramma’s in Afrika of in ontwikkelingslanden.”  

Nabijheid en ondersteuning
In het licht van de pandemie wou MSD lokaal een steuntje bieden aan zorgverleners in ziekenhuizen: “We hebben vier prioriteiten: aandacht voor onze werknemers en hun gezinnen om hen te beschermen en hun gezondheid te behouden; waken over patiënten en artsen om ervoor te zorgen dat geneesmiddelen op de juiste bestemming aankomen; doorgaan met belangrijk onderzoekswerk (we dragen bij aan twee therapieën tegen covid met een antiviraal middel); en ten slotte proberen om zorgverleners te helpen in de covid-context.”

Daarom werd het idee gelanceerd om MSD-medewerkers voor te stellen om vrijwilligersacties in ziekenhuizen te voeren: “Vanaf maart 2020 merkten we al heel snel dat ziekenhuizen hulp nodig hadden. We startten een programma op waarbij onze werknemers een deel van hun werktijd kunnen besteden aan hulpverlening in ziekenhuizen. Dat gebeurde vrijwillig met een HR-kader en aangepaste verzekeringen. Wij kregen vrij snel respons van geïnteresseerde medewerkers, vooral omdat ze gewoon zijn om in de ziekenhuisomgeving te werken.”

Deze werknemers waren hoofdzakelijk mensen met een medische of paramedische achtergrond: in eerste instantie apothekers en verpleegkundigen, maar ook vertegenwoordigers. “Tal van mensen volgden dit programma dat overigens nog steeds actief is… We staan in contact met de ziekenhuizen en alles verloopt informeel tussen ons personeel en het verplegend personeel dat ze kennen.”

In de praktijk zijn het niet de ziekenhuizen die vragen om een MSD-vrijwilliger. “Als een werknemer zich wil engageren, kijken we welk ziekenhuis het dichtst bij hem of haar ligt en of ze vrijwilligers nodig hebben.”

Beschikbaarheid
Véronique en Stephanie zijn vrijwilligers die tijdens hun werkuren hielpen in twee ziekenhuizen.

Véronique Lizen is Senior Customer Representative Infectious Diseases/Virology: “Vrijwilligerswerk leek me heel zinvol. Doordat ik in de ziekenhuizen kon helpen in plaats van thuis te blijven en alleen op afstand te werken, had ik het gevoel dat ik iets belangrijks deed. Eerst stond ik op een wachtlijst in het ziekenhuis van Mont-Godinne in Namen. Tot ze me belden omdat ze extra mensen nodig hadden in het ziekenhuis. Mijn vrijwilligerswerk concentreerde zich op het Sinterklaasfeest waar we, met twee andere vrijwilligers, prachtig verpakte zakken pralines uitdeelden. Het kostte ons 2 dagen om alles te verdelen (meer dan 5.000 pakjes). Zo kon ik met de leden van de verschillende ziekenhuisafdelingen kennismaken. Onze grootste voldoening was om te zien dat we de dag van iedereen konden opvrolijken en hen gelukkig maakten. Mijn enige ‘teleurstelling’: dat we niet verkleed waren als Sinterklaas!”

Stephanie Vermaut van haar kant is productspecialiste Anesthesie: “In november, december 2020 en januari 2021 deed ik vrijwilligerswerk in het AZ Delta in Roeselare. Ik ging er altijd heen om een handje te helpen, door de week, op maandag en dinsdag. Ik stak een handje toe op de campussen van Menen en Roeselare. Daar was ik vrijwilliger op de covid-afdeling geriatrie, waar ik vooral het verplegend personeel hielp met taken als ontbijt en lunch serveren. Ik voelde dat mijn hulp echt gewaardeerd werd. Een praatje of een beetje extra hulp maakte veel van de oudere patiënten erg blij. Ik haalde ook veel voldoening uit mijn werk omdat ik het ziekenhuis heel anders leerde kennen.”

Het lijdt geen twijfel dat, naarmate deze pandemie vordert, er nog meer mooie verhalen geschreven zullen worden…

Dit is een mededeling van de laboratoria MSD.
Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD.

Andere categorieën