Hack Healthcare: telegeneeskunde en data centraal

maart 23, 2021 time to read 3 min read

De Hack Healthcare, waaraan MSD binnenkort zal deelnemen, is een innovatie-evenement dat zich concentreert op een zoektocht naar ingenieuze oplossingen voor de gezondheidszorgsector.

“We willen nieuwe technologische toepassingen voor patiëntenopvolging onderzoeken. We willen ook bedrijfsmodellen ontwikkelen voor nieuwe gebruiksscenario’s, met name voor telegeneeskunde,” legt Leo Exter, medeoprichter van Hack Belgium Labs, uit. “Onze kracht is echt om artsen, ziekenhuisdirecteuren, start-ups en patiënten met elkaar te laten praten. Ze hebben een 360° open geest. Wij zouden graag zien dat meer artsen en verpleegkundigen, net als ziekenhuispersoneel van uiteenlopende disciplines, aan het evenement deelnemen”

Vier thema’s

Exter vindt het essentieel om de perspectieven en behoeften van de belanghebbenden aan te voelen. De Hack Healthcare telt vier thema’s: “Gepersonaliseerde preventie, telegeneeskunde… en verder nieuwe mogelijkheden identificeren en ontwikkelen om de versnelde invoering van innovatie en preventie in de digitale gezondheidszorg te financieren. Tot slot willen we nieuwe gegevenswaardeketens opbouwen om patiëntengegevens en gegevens uit nieuwe bronnen te verzamelen en te delen, alsook voor andere toepassingen zoals klinische proeven.”

Telegeneeskunde en de voordelen ervan

Voor Azèle Mathieu, Innovation Lead – Associate Director bij MSD, ligt de prioriteit bij werken aan telegeneeskunde ten voordele van oncologiepatiënten (zie ook Telegeneekunde in de oncologie is een prioriteit). Twee workshops werden voor MSD georganiseerd door Hack Belgium Labs, de organisatoren van de hackathon, “om in te gaan op de uitdaging die we tijdens het evenement willen voorstellen.” Het gaat om een interne workshop “met MSD-collega’s in verschillende functies” en vervolgens een tweede workshop waar de uitdaging werd voorgelegd aan patiëntenorganisaties, ziekenhuisvertegenwoordigers en andere bedrijven.

“De uitdaging integreert geleidelijk de verschillende perspectieven: die van artsen, patiënten en andere belanghebbenden op gezondheidsgebied. Uit de externe workshop is bijvoorbeeld gebleken dat kankerpatiënten zitten te wachten op een telegeneeskunde-oplossing die diëtetiek, sportcoaching, enz. omvat. Telegeneeskunde moet ook worden gezien als een instrument dat traditionele fysieke interacties ondersteunt en deel uitmaakt van een breder perspectief, zoals de organisatie van digitale zorgpaden”, vervolgt Azèle Mathieu.

Drie speerpunten

Voor haar heeft deze Hack Healthcare een drievoudige specificiteit:
1 – “Het evenement is niet zozeer gericht op een technische oplossing. Wel op gezamenlijk een oplossing uitwerken die zinvol is voor de gebruiker (arts/patiënt). Het is er ook op gericht om toepassingen te vergemakkelijken (vanuit ziekenhuisstandpunt). Bedoeling is verder om een oplossing te vinden voor de gebruikers die toepasbaar is in verschillende contexten (precies waar dat in ziekenhuizen van nut kan zijn). Uiteraard dient men na te denken over de gebruikerservaring”.

2 – “Er is in de aanloop naar het evenement consequent en langdurig gewerkt om een probleem in het vizier te nemen en voor te leggen waarmee een groot aantal spelers te maken had/heeft.”

3 – “Het evenement spitst zich toe op een bezorgd en relatief goed geïnformeerd publiek.”

> Inschrijven: https://hackbelgiumlabs.be/tickets

Dit is een mededeling van de laboratoria MSD.
Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD.

Andere categorieën