Telegeneeskunde, onvermijdelijk voor de geneeskunde van morgen

De pandemie heeft geleid tot een versnelling van de integratie van telegeneeskunde in de contacten tussen artsen en patiënten. Er lopen veel projecten en het recente medicomut-akkoord voor 2021 kiest duidelijk voor investeringen in de telegeneeskunde.
Sinds een aantal maanden is de telegeneeskunde in opmars in de ziekenhuizen. Denk maar aan bijvoorbeeld Zebra Academy, moveUP, LinxCare of Byteflies, het ontbreekt vandaag niet aan projecten, zoveel is zeker.
Geholpen door structuren als In4Care, LifeTech Bruxelles, MedTech Flanders, BlueHealth Innovation Center, zijn het stuk voor stuk hoopvolle projecten. In Brussel en in Antwerpen kon de Zebra Academy zijn ‘CVA-project’ ontwikkelen voor verschillende ziekenwagens in samenwerking met het UZ Brussel, het UZ Antwerpen, het Hôpital Erasme en de Cliniques universitaires Saint-Luc.
De wil om links te maken tussen artsen, ziekenhuizen en technologie is erg belangrijk voor Nathanael Ackerman, algemeen directeur van AI4Belgium.
“Het idee van de werkgroep gezondheid met dr. Giovanni Briganti (AI4Health) is om projecten te ontwikkelen tussen de verschillende actoren in de medische wereld. Wij willen een betere integratie van artificiële intelligentie bevorderen in de ziekenhuizen en de zorg in het algemeen; artsen sensibiliseren voor en opleiden in de AI en tenslotte ook bijdragen aan het Belgisch en Europees wettelijk en ethisch kader voor een veilig gebruik van de technologie.”
Terugbetaling
Sommige projecten worden nu al terugbetaald zoals moveUP, een revalidatieproject voor patiënten na een ingreep ter hoogte van de knie en de heup. Via een tablet wordt de patiënt regelmatig uitgenodigd om een aantal gegevens in te voeren: de maat van de pijn, de geneesmiddelen die hij neemt, zijn algemeen welzijn, enz.
“De combinatie van deze gegevens zal, op basis van een algoritme dat we ontwikkelden, een gepersonaliseerd revalidatieprogramma opstellen voor de patiënt“
Charles-Eric Winandy, mede-oprichter
Er zijn ook projecten zoals Lea (LevensEindeApp) een applicatie die artsen en andere zorgverstrekkers helpt om ernstige zieke en palliatieve patiënten en hun naasten concreet te steunen en te helpen. Dr. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, geriater Ann Vandenbroucke, huisarts Reinier Hueting en professor en expert in de palliatieve zorg dr. Wim Distelmans schaarden zich achter dit initiatief.
En in 2021?
Het recent medicomut-akkoord voor 2021 kiest ervoor om te investeren in telegeneeskunde volgens de richtlijnen die door een ad-hocwerkgroep gedefinieerd moeten worden. De teleconsultaties worden in de huidige vorm uitgebreid, de reflectie zal zich richten op meer structurele formules.
Tele-expertiseprojecten in de oftalmologie en de dermatologie, die al opgenomen werden in het akkoord van 2020, worden voortgezet, evenals de mogelijkheid om deel te nemen aan een multidisciplinair oncologisch consult via videoconferentie. Begin 2021 zal ook een transversaal project voor telemonitoring van covid-19 worden opgestart.
Het is duidelijk, de telegeneeskunde is in opmars en bijna niet meer weg te denken.