Telegeneeskunde in de oncologie is een prioriteit (Azèle Mathieu – MSD Belgium)

februari 19, 2021 time to read 3 min read

Telegeneeskunde, de toekomst
Voor Azèle Mathieu is telegeneeskunde een van de eerste werven: “Ik onderzoek nu hoe telegeneeskunde het leven van patiënten kan verbeteren, vooral in de oncologie. (Zie ook: Virtuele kankerzorg in ziekenhuizen). Wij willen echt nadenken over totaaloplossingen voor de patiënt die niet beperkt blijven tot geneesmiddelen innemen, maar geïntegreerd zijn in het zorgtraject van de patiënt. We zullen deelnemen aan de Hackathon  “Hack Healthcare”  op 27 en 28 april. Er zijn drie hoofdthema’s, waarvan wij er een voorstellen rond telegeneeskunde.”

Bij deze gelegenheid zullen de spelers in het veld onze basishypotheses valideren over telegeneeskunde en het nut daarvan in de oncologie: “Het voordeel van een Hackathon is dat we met een probleem komen en dat dit probleem wordt gevalideerd en soms opgelost door derden, onder wie potentiële technologiepartners, maar ook en vooral potentiële toekomstige gebruikers van deze nieuwe oplossingen. De toenemende teleconsultaties kunnen de ziekenhuizen ontlasten. Wij zullen ook luisteren naar de verwachtingen van de patiënten op dit niveau en rekening houden met de perspectieven en behoeften van de artsen. Moeten we dit meer bekijken op het niveau van preventie of diagnose? Of eerder van de behandeling? Hoe kunnen we dit combineren met de overlegplatforms die reeds door de artsenwereld worden gebruikt?”

Azèle Mathieu licht haar aanpak toe: “Onze kracht ligt in de ontwikkeling van farmaproducten en voor de ontwikkeling van onze telegeneeskunde doen wij een beroep op externe partners, of het nu gaat om startende dan wel meer gevestigde bedrijven.”

Ziekenhuis-thuis: toegankelijk blijven voor de patiënt
Bij al dat onderzoek wordt uiteraard rekening gehouden met de band van de patiënt met het ziekenhuis en zijn of haar thuis: “De grondslag van telegeneeskunde in de oncologie is uiteraard om de follow-up van de patiënt zowel in het ziekenhuis als thuis mogelijk te maken. We moeten altijd oog hebben voor kwaliteitszorg en de belasting in ziekenhuizen verlichten. Deze aanpak is des te relevanter in de huidige pandemische situatie. Digitale gezondheid en medische apparatuur kunnen helpen bij zorg op afstand.” 

Uiteraard wordt rekening gehouden met alle doelgroepen: “Wij zijn ons ten volle bewust van wat er bij telegeneeskunde op het spel staat wat de toegang betreft van patiënten tot de juiste informatie. De digitale kloof in de gezondheidszorg vergeten we niet. We willen deze realiteit bestrijden, zodat patiënten kunnen profiteren van de beste gezondheidszorg met de juiste technologie. MSD Belgium investeert al enkele jaren sterk in ‘Health Literacy’ met het ‘HealthNest’-initiatief en bij alle nieuwe innovatieprojecten wordt met dit aspect rekening gehouden.”

Dit is een mededeling van de laboratoria MSD.
Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD.

Andere categorieën