Zelfcontrole borstkanker

3 : een simpel geheugensteuntje om regelmatig uw borsten te controleren.

Op de klok, op verkeersborden en zelfs op de rugnummers van je favoriete sport(st)ers, zie jij in elke 3 een paar borsten. Want regelmatig je borsten checken op symptomen van borstkanker, kan je leven redden.

Waarom is het belangrijk om regelmatig zelfonderzoek te doen?1

Kanker die in een vroeg stadium wordt ontdekt, biedt meer behandelingsmogelijkheden en heeft een grotere kans op genezing.

Daarom is het belangrijk dat vrouwen – vooral zij die geen mammografie laten maken – hun eigen borsten leren kennen en hun arts raadplegen als zij veranderingen in hun borstweefsel opmerken.

Via een simpel geheugensteuntje, herinneren wij u er graag aan om regelmatig een zelfonderzoek te doen.

Mijn borsten checken, hoe doe ik dat? Gebruik de regel van 3.

Enkele tips om een zelfcontrole te doen: gebruik de regel van 3. Gebruik minstens 3 vingers, om 3 belangrijke plaatsen te controleren (je volledige borst rond, je tepels, onder je oksels) en doe dit ongeveer 3 minuten.

Deze campagne geeft geen medisch advies, maar is ontwikkeld met als doel om het bewustzijn te vergroten over het belang van regelmatige zelfcontrole van de borsten. Raadpleeg het advies van uw arts voor de beste timing om de zelfcontrole te doen. De reden waarom het getal 3 is gekozen, is dat wanneer je het 90° draait, het getal de vorm van borsten heeft.

Ik voel iets. Wat nu?

Waar moet ik op letten bij het checken van mijn borsten?3

De meest voorkomende tekenen van borstkanker zijn een pijnloos knobbeltje of een abnormale zwelling in de borst. Er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op borstkanker, zoals :

Als u één of meerdere van deze symptomen ervaart, raden wij u aan een arts te raadplegen, hoewel het belangrijk is op te merken dat een knobbel in de borst niet noodzakelijk borstkanker betekent.

Het is ook belangrijk te weten dat alle borsten verschillend zijn en dat het weefsel er in verschillende stadia van de menstruatiecyclus en op verschillende leeftijden anders kan uitzien en anders kan aanvoelen. Wat normaal is voor de ene vrouw kan niet normaal zijn voor de andere.

Borstkanker: hoe vaak komt het voor?

Wist je dat in België 1 vrouw op de 8 geconfronteerd wordt met borstkanker?2

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In België wordt ongeveer 1 vrouw op 8 geconfronteerd met borstkanker. Bij mannen, die ook borstklieren en vrouwelijke geslachtshormonen hebben, is het risico op borstkanker 100 keer lager.

Welke soorten borstkanker bestaan er?1,6


We weten nu dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker is bij vrouwen in België, maar wist u dat er verschillende soorten borstkanker bestaan? Borstkanker wordt onderverdeeld in verschillende soorten op basis van de plaats waar de tumor ontstaat en kenmerken die de borstkanker heeft.

Als het gezwel zich ontwikkelt in de melkkanalen, spreekt men van ductale kanker. Als borstkanker ontstaat in de melkklieren (de lobben van de borst), spreekt men van lobulaire kanker.

Verder spreekt men ook van invasieve en niet-invasieve borstkanker. Bij niet-invasieve borstkanker is de kanker beperkt tot de plaats van ontstaan en is er dus geen uitzaaiing, in tegenstelling tot een invasieve borstkanker waarbij de tumorcellen zich verspreidt hebben naar omliggende borstweefsels en/of naar andere lichaamsorganen.

Borstkanker kan verder ook onderverdeeld worden in :

Hormoongevoelig

Dit is een vorm van borstkanker waarvan de groei van de tumor gestimuleerd wordt door de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en/of progesteron.

HER2-positief

HER2 is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in de groei en de deling van normale borstcellen. Bij HER2-positieve borstkanker is er veel HER2 aanwezig op de tumorcellen waardoor de groei van de borstkankercellen wordt gestimuleerd.

– Triple negatief

Dit subtype van borstkanker vertegenwoordigt ongeveer 10% van de borstkankerdiagnoses in België. Het is een vorm van borstkanker die vaak een agressievere vorm aanneemt en meestal jongere vrouwen treft (onder 40 jaar). Dit subtype is niet gevoelig voor de hormonen oestrogeen en progresteron en op de tumorcellen zit ook geen HER2. Vandaar spreekt men van triple-negatieve borstkanker (drie keer negatief).


Wanneer moet ik extra voorzichtig zijn?4

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik er vroeg bij ben?5

Wat kan je doen om de kans te vergroten om borstkanker vroeg te detecteren :

1. Think Pink : Comment savoir si j’ai un cancer du sein? (https://www.think-pink.be/fr/Cancer-du-sein/Entre-espoir-et-d%C3%A9sespoir/Comment-savoir-si-jai-un-cancer-du-sein) accessed on 02/2023;

2. Think Pink : Pourquoi moi? (https://www.think-pink.be/fr/Cancer-du-sein/Entre-espoir-et-d%C3%A9sespoir/Pourquoi-moi) accessed on 02/2023;

3. American Cancer Society : Breast Cancer Signs and Symptoms (https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-cancer-signs-and-symptoms.html) accessed on 02/2023;

4. American Cancer Society : Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change (https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/breast-cancer-risk-factors-you-cannot-change.html) accessed on 02/2023;

5. Fondation contre le cancer : Cancers du sein – examens (https://www.cancer.be/les-cancers/types-de-cancers/cancer-du-sein/examens) accessed on 02/2023;

6. Pink ribbon : Types de cancer du sein. (https://www.pinkribbon.nl/over-borstkanker/soorten-borstkanker.html) accessed on 02/2023

Abbreviations:
TNBC : Triple Negative Breast Cancer; HER2: Human Epidermal Growth Factor Receptor-2