COVID-19: behandeling, vaccin en geruchten

april 28, 2020 time to read 3 min read

Bij elke epidemie worden er geruchten en onnauwkeurige en tegenstrijdige informatie verspreid. De COVID-19-pandemie is nu ook een vertrouwenscrisis en een voedingsbodem voor complottheorieën geworden. Daarom een overzicht: wat weten we en vooral: wat weten we (nog) niet?

Met tienduizenden geïnfecteerde mensen en duizenden sterfgevallen is COVID-19 zeker één van de zwaarste pandemieën, misschien nog niet in termen van sterfte, maar toch zeker qua impact op de maatschappij. Onzekerheid is de belangrijkste oorzaak van angst en paniek bij de burgers.

Er wordt er hard aan gewerkt, maar we beschikken nog niet over specifieke geneesmiddelen en ook niet over een doeltreffend therapeutisch of profylactisch vaccin. Mariya Gabriel (Bulgarije), Europees commissaris voor onderzoek heeft aangekondigd dat er 136 onderzoeksgroepen een vaccin proberen te ontwikkelen. Naar schatting zou er over een jaar een vaccin kunnen zijn. Maar eerst moeten nog heel wat hordes worden genomen. Het virus muteert tijdens zijn reis door de wereld zodat de antigene samenstelling ervan zal variëren. Het zou dus best kunnen dat dit de ontwikkeling van een efficiënt vaccin in sterke mate zal bemoeilijken. Vorige week heeft de WHO een lijst van 25 kandidaat-vaccins gepubliceerd. Er is geen enkele zekerheid over de tijd die de vorsers nodig zullen hebben om vaccins te ontwikkelen, en ook niet over de capaciteit van de industrie om aan de vraag te voldoen. hoewel het vaccin tegen seizoensgriep in enkele weken kan worden geproduceerd, is het process voor een vaccin tegen COVID-19 uiteraard nog niet bekend.

Anti virus protection mask ffp2 standart to prevent corona COVID-19 and SARS infection

Wat de behandeling betreft, weten we dat het coronavirus zich bindt aan het angiotensine-converterende enzym 2 en zo in de cel dringt. Dat is echter niet het enige spoor dat wordt geëxploreerd. Er werden al meer dan 60 patenten aangevraagd voor mogelijke geneesmiddelen tegen COVID-19, en dat aantal zal waarschijnlijk stijgen naarmate de pandemie terrein wint. Ondertussen draait de geruchtenmolen op volle toeren. Zo is er de opzienbarende verklaring van prof. Didier Raoult (Marseille, Frankrijk), een internationaal vermaarde microbioloog, over chloroquine. In een brief die Chinese vorsers publiceerden in BioScience Trends (1) wordt een dosering van 2x 500mg/d aangeraden. Die dosering veroorzaakt echter dermate veel bijwerkingen dat ze niet kan worden voorgeschreven aan 65-plussers. En het zijn net die mensen die het vatbaarst zijn voor een infectie met het coronavirus. Toch mogen we die hypothese niet meteen naar de prullenmand verwijzen. Er zijn nog andere geneesmiddelen die doeltreffend zijn gebleken tegen andere coronavirussen, zoals de combinatie lopinavir-ritonavir, die wordt gebruikt bij de behandeling van hiv-infectie, maar ook effectief is tegen SARS. Sommige researchgroepen testen geneesmiddelen tegen griep uit bij COVID-19.

Op dit ogenblik is strikte isolatie de enige maatregel waarvan bewezen is dat hij de pandemie afremt. We zullen dus geduld moeten oefenen.

Pierre Vervaecke

  1. Jianjun Gao, Zhenxue Tian, Xu Yang Breakthrough: Chloroquine phosphate has shown apparent efficacy in treatment of COVID-19 associated pneumonia in clinical studies https://www.jstage.jst.go.jp/article/bst/advpub/0/advpub_2020.01047/_article

Andere categorieën