Maak van elke derde dag van de maand, de dag om je borsten te checken.

3 : een simpel geheugensteuntje om regelmatig uw borsten te controleren.

Vanaf nu zie jij in elke 3 een paar borsten. Op de klok, op verkeersborden en zelfs op de rugnummers van je favoriete sport(st)ers. En dat is de bedoeling. Want regelmatig je borsten checken op symptomen van borstkanker, kan je leven redden… Daarom helpen we je eraan te herinneren.

Mijn borsten checken, hoe doe ik dat? Gebruik de regel van 3.

Enkele tips om een zelfcontrole te doen: gebruik de regel van 3. Gebruik minstens 3 vingers, om 3 belangrijke plaatsen te controleren (je volledige borst rond, je tepels, onder je oksels) en doe dit ongeveer 3 minuten.

Deze campagne geeft geen medisch advies, maar is ontwikkeld met als doel om het bewustzijn te vergroten over het belang van regelmatige zelfcontrole van de borsten. Raadpleeg het advies van uw arts voor de beste timing om de zelfcontrole te doen. De reden waarom het getal 3 is gekozen, is dat wanneer je het 90° draait, het getal de vorm van borsten heeft.

Ik voel iets. Wat nu?

Waarom is het belangrijk om regelmatig zelfonderzoek te doen?1

Kanker die in een vroeg stadium wordt ontdekt, biedt meer behandelingsmogelijkheden en heeft een grotere kans op genezing.

Daarom is het belangrijk dat vrouwen – vooral zij die geen mammografie laten maken – hun eigen borsten leren kennen en hun arts raadplegen als zij veranderingen in hun borstweefsel opmerken.

Borstkanker: hoe vaak komt het voor?

Wist je dat in België 1 vrouw op de 8 geconfronteerd wordt met borstkanker?2

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In België wordt ongeveer 1 vrouw op 8 geconfronteerd met borstkanker. Bij mannen, die ook borstklieren en vrouwelijke geslachtshormonen hebben, is het risico op borstkanker 100 keer lager.

Deel de boodschap en help andere vrouwen in het vroeg opsporen van borstkanker.

Hoe meer vrouwen een paar borsten in elke 3 zien die ze tegen komen, hoe meer vrouwen het controleren van hun borsten nooit meer zullen vergeten.


Waar moet ik op letten bij het checken van mijn borsten?3

De meest voorkomende tekenen van borstkanker zijn een pijnloos knobbeltje of een abnormale zwelling in de borst. Er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op borstkanker, zoals :

Als u één of meerdere van deze symptomen ervaart, raden wij u aan een arts te raadplegen, hoewel het belangrijk is op te merken dat een knobbel in de borst niet noodzakelijk borstkanker betekent.

Het is ook belangrijk te weten dat alle borsten verschillend zijn en dat het weefsel er in verschillende stadia van de menstruatiecyclus en op verschillende leeftijden anders kan uitzien en anders kan aanvoelen. Wat normaal is voor de ene vrouw kan niet normaal zijn voor de andere.

Wanneer moet ik extra voorzichtig zijn?4

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik er vroeg bij ben?5

Wat kan je doen om de kans te vergroten om borstkanker vroeg te detecteren :

Welke soorten borstkanker bestaan er?1,6


We weten nu dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker is in België, maar wist u dat er verschillende soorten borstkanker bestaan? Borstkanker wordt onderverdeeld in verschillende soorten op basis van de plaats waar de tumor ontstaat en kenmerken die de borstkanker heeft.

Als het gezwel zich ontwikkelt in de melkkanalen, spreekt men van ductale kanker. Als borstkanker ontstaat in de melkklieren (de lobben van de borst), spreekt men van lobulaire kanker.

Verder spreekt men ook van invasieve en niet-invasieve borstkanker. Bij niet-invasieve borstkanker is de kanker beperkt tot de plaats van ontstaan en is er dus geen uitzaaiing, in tegenstelling tot een invasieve borstkanker waarbij de tumorcellen zich verspreidt hebben naar omliggende borstweefsels en/of naar andere lichaamsorganen.

Borstkanker kan verder ook onderverdeeld worden in :

Deze campagne geeft geen medisch advies, maar is ontwikkeld met als doel om het bewustzijn te vergroten over het belang van regelmatige zelfcontrole van de borsten. Raadpleeg het advies van uw arts voor de beste timing om de zelfcontrole te doen. De reden waarom het getal 3 is gekozen, is dat wanneer je het 90° draait, het getal de vorm van borsten heeft.

1. Think Pink : Comment savoir si j’ai un cancer du sein? (https://www.think-pink.be/fr/Cancer-du-sein/Entre-espoir-et-d%C3%A9sespoir/Comment-savoir-si-jai-un-cancer-du-sein) accessed on 08/2022;

2. Think Pink : Pourquoi moi? (https://www.think-pink.be/fr/Cancer-du-sein/Entre-espoir-et-d%C3%A9sespoir/Pourquoi-moi) accessed on 08/2022; 3. American Cancer Society : Breast Cancer Signs and Symptoms (https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-cancer-signs-and-symptoms.html) accessed on 08/2022;

4. American Cancer Society : Breast Cancer Risk Factors You Cannot Change (https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/risk-and-prevention/breast-cancer-risk-factors-you-cannot-change.html) accessed on 08/2022;

5. Fondation contre le cancer : Cancers du sein – examens (https://www.cancer.be/les-cancers/types-de-cancers/cancer-du-sein/examens) accessed on 08/2022;

6. Pink ribbon : Types de cancer du sein. (https://www.pinkribbon.nl/over-borstkanker/soorten-borstkanker.html) accessed on 08/2022

Abbreviations:
TNBC : Triple Negative Breast Cancer; HER2: Human Epidermal Growth Factor Receptor-2