Hoe halen de ziekenhuizen kerst?

januari 13, 2022 time to read 3 min read
hoe_halen

Het wordt weer pompen of verzuipen. Een stand van zaken begin december met Margot Cloet (Zorgnet-Icuro), dr. Deckers en dr. Bervoets, resp. hoofdarts van GZA en ZNA.

Bij de ziekenhuisdirecties blijft het kantje-boord om de schade van de vierde golf te beperken in de aanloop naar de zo al moeilijke kerstperiode. Margot Cloet, CEO Zorgnet-Icuro stelt vast dat de stijging van de besmettingscijfers weliswaar voor het eerst wat aftopt, maar aan een stevige kentering zitten we nog lang niet. Vooral dan omdat de ziekenhuiscapaciteit in al zijn voegen kraakt.” Voorthollende besmettingscijfers vertalen zich onvermijdelijk ook in stijgende hospitalisaties. Helaas ook met een vaccinatiegraad van 75% voor ons land. De curves volgen nu het meest negatieve scenario dat de biostatistici ons presenteerden. Dat zal ons – zonder extra maatregelen – in december doen uitkomen op meer dan 1.200 covid-patiënten op intensieve zorg. In dat scenario houden we amper 600 bedden intensieve zorg over om mensen met een hartaanval, een beroerte, een zwaar ongeval… de nodige zorg te geven”, luidde het in een open brief die tot stand kwam met de huisartsen en de hoofdartsen.

Cloet merkt dat steeds meer geriatrische diensten sluiten wegens capaciteitsproblemen. Hoofdarts Kristiaan Deckers van GZA kan erover meespreken:” Onze capaciteit reduceerden we tot ongeveer 70% van het normale. 3 van de 24 IZ-bedden zijn nu (begin december, red.) niet bestaft. Eén dienst, geriatrie, is al een tijdje dicht en verder zijn bedden op C- en D-diensten gereduceerd. Een vervelend gegeven is verder dat de kwaliteit van de cijfers die het ziekenhuis te zien krijgt van andere ziekenhuizen, de wenkbrauwen doet fronsen. In de overheidstabellen zien we dat er ergens capaciteit zou moeten zijn, maar die vinden we niet. Er bestaat een grote discrepantie tussen de reëel bestafte bedden en wat op papier gerapporteerd wordt.”

Hoofdarts van ZNA Katrien Bervoets bevestigt:” We zien grote uitdagingen voor de kerstperiode door de toename in het aantal patiënten die de predictiemodellen verwachten. Uiteraard is de kerstperiode een periode waarin mensen welverdiende vakantie plannen. De rek bij onze mensen is er intussen wel helemaal uit. Er bestaan geen opgeleide reserve-equipes, we staan dus echt voor erg moeilijke weken.” Ook ZNA herschikte diverse diensten, waaronder geriatrische afdelingen.” Er zijn geen volledige geriatrische diensten gesloten bij ons, op sommige sites zijn wel bedden afgebouwd.”

ZNA lanceerde overigens een oproep via YouTube om de bevolking te sensibiliseren:” Het was beter geweest om na de zomer niet zo veel te versoepelen, daar is ook voor gewaarschuwd. Op korte termijn zullen alleen de beperking van de contacten en boostercampagne helpen”, analyseert dr. Bervoets.” Op de langere termijn is een plan nodig dat evenwicht zoekt tussen de bescherming van de zorg, de mentale gezondheid van de bevolking, de economie en ons dagelijks leven. Perspectief op het traject naar deze structurele andere aanpak bij het opflakkeren van deze of een andere pandemie kan draagvlak en rust creëren, en dus moed geven in deze vierde golf.” Uiteraard is ZNA bereid om covid-patiënten uit nabijgelegen ziekenhuizen op te vangen, wat overigens al gebeurd is – in de mate van het mogelijke.” We hebben momenteel een marge van een vijftal IZ-bedden voor covid-patiënten, al schommelt die heel erg. Het gaat trouwens om de hele IZ, niet alleen de covid-IZ. Covid zet een enorme druk op de beschikbare IZ-bedden”, besluit ze.

Dit is een mededeling van de laboratoria MSD. Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD.

Andere categorieën