2021 veelbelovend voor bestendiging telegeneeskunde

februari 19, 2021 time to read 3 min read
Female doctor of geriatrics in her surgery office with headset in front of her laptop talking via video call with an old patient about her prescribed drugs

Door de coronacrisis raken telegeneeskunde en teleconsultaties in een stroomversnelling. Het komt er nu op aan om enkele veelbelovende initiatieven zowel kwalitatief als financieel te bestendigen, wat onder meer het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) aanbeveelt. Hoe ver staan we in ons land?

Consultaties op afstand via telefoon en beeldscherm werden door de pandemie plots overal toegelaten én terugbetaald, niet alleen in België, maar wereldwijd. Het nieuwe akkoord 2021 tussen artsen en ziekenfondsen bevat enkele passages om telegeneeskunde te verkennen en te stimuleren.

Halfweg vorig jaar kwam in de schoot van het Verzekeringscomité van het Riziv ook een werkgroep digitale zorg tot stand. Daaruit sproot een bevraging voort die peilde naar de ervaringen van de doelgroepen. Die ervaringen worden weergegeven in het KCE-rapport 328A. Het Kenniscentrum raadt eveneens aan om van de huidige dynamiek gebruik te maken om dit soort ‘digitale’ zorg verder in te voeren als nuttige aanvulling op een face-to-face consultatie, niet om die te vervangen. En mits geïnformeerde toestemming van de patiënt.
Enkele concrete gevolgen: in de eerste helft van dit jaar zal een wettelijk raamwerk voor telegeneeskundige prestaties het licht zien. In afwachting hiervan worden de tijdelijk toegepaste honoraria gehandhaafd.

Teledermatologie en tele-oftalmologie
Inmiddels loopt het proefproject teledermatologie al een tijdje. Het heeft de wind in de zeilen. Het is een vorm van tele-expertise: telegeneeskunde waarbij zorgverleners onderling op afstand overleggen over een specifieke patiënt, zonder dat die erbij aanwezig hoeft te zijn. Er wordt een nieuwe methode onderzocht waarbij 3 partijen (patiënt, huisarts en specialist) via beveiligde communicatiekanalen medische informatie en foto’s uitwisselen. Dat met het oog op diagnose, behandeling of preventie van huidaandoeningen. De eerste tele-expertises zullen zich uitstrekken over maximaal 1 jaar. Het project mikt op 2.000 tele-expertises.

Er is intussen ook eenzelfde proefproject tele-oftalmologie op stapel gezet, opnieuw met de bedoeling om tele-expertise tussen artsen te ontwikkelen.

Telecovid
Een andere insteek is de opvolging van covid-patiënten bij hen thuis. Het UZA lanceerde vorige maand Telecovid. Dit telemonitoringproject loopt in samenwerking met de eerste lijn. Er worden nu al meer dan 320 patiënten opgevolgd en UZA-medisch directeur Guy Hans verklaarde in De Specialist dat het gaat om twee grote populaties: zij die (nog) niet zijn opgenomen in het ziekenhuis; en zij die wél opgenomen zijn, maar door telemetrie sneller ontslagen kunnen worden om verder thuis follow-up te krijgen van ziekenhuisartsen én huisartsen.

“De patiënten hebben echt nood aan de zekerheid van iemand die hen in de gaten houdt, zo blijkt. En aan steun na de opname. Krijgen ze die hulp niet, dan blijft het aanslepen.” Ze vullen een dagelijkse vragenlijst in voor evaluatie van de symptomen en de ernst ervan en ze houden een dagboek bij. Contact via gsm en eventueel videoconsultaties of telefoon kunnen dit alles aanvullen. Het gaat niet enkel om patiënten die in het UZA opgenomen werden, ze bevinden zich overal in ons land.

Ook het AZ Maria Middelares Gent volgt covid-patiënten thuis op via telemonitoring. Daartoe werd een centraal patiëntenplatform MijnMariaMiddelares in het leven geroepen. Het is gebaseerd op het Well@Home-platform van BeWell Innovations. Het platform heeft het niveau M2 binnen de validatiepiramide van mHealth Belgium.

De band met het ziekenhuis loopt vanop afstand, maar toch speelt het Rapid Respons Team (RRT) van AZ Maria Middelares kort op de bal. Dat gebeurt met speciaal daartoe opgeleide intensieve zorgverpleegkundigen. Zij bekijken minstens drie keer per dag de gegevens van alle registreerde patiënten. Het team staat 24/7 ter beschikking. Ook de deelnemende huisartsen krijgen een dagelijks overzicht en kunnen hun patiënten proactief opvolgen.
Afhankelijk van de toestand van de patiënt kan de telemonitoring worden aangescherpt in overleg met de thuisverpleegkundige van het Wit-Gele Kruis en de (huis)arts.

En dan is er nog het CovidCare@Home-project, waarbij coronapatiënten thuis werden opgevolgd tijdens de tweede coronagolf. Deze initiatieven verminderen de last voor het zorgpersoneel en de huisartsen. Een verkennende studie gaat na wat naast een kortere hospitalisatieduur, de voordelen zijn voor de beleving van de patiënt in vergelijking met Wie het traditionele hospitalisatietraject volgde. Tot nu toe gebruikten al meer dan 300 patiënten CovidCare@Home.

Dit is een mededeling van de laboratoria MSD.
Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD.

Andere categorieën