RADar pakt uit met hoogstaand programma over innovatie

mei 26, 2022 time to read 2 min read

‘Engineer meets Physician’ (EmP). Met dat prestigieuze congres pakte het leer- en innovatiecentrum RADar van AZ Roeselare uit. Wat houdt dat initiatief precies in?

“Bij onze fusie tien jaar geleden tussen Roeselare en Menen in 2012 hadden we al een sterk clinical trial centrum”, legt CEO van AZ Delta Johan Hellings uit. “We moesten ook veel investeren in digitalisatie en het patiëntendossier. Intussen zijn die systemen positief geëvalueerd waardoor je heel veel uiterst belangrijke data genereert. En tot slot zijn er flink wat opportuniteiten en word je een blij mens als je ziet wat er allemaal in de pipeline zit. Vandaar het idee om, in een provincie zonder universitair ziekenhuis, een slimme keuze te maken.”

Dat betekende de start van RADar met als eerste aanwerving Peter De Jaeger, chief innovation officer RADar AZ Delta. Hij verzamelde inmiddels een schitterend team rond zich. Johan Hellings: “We investeren nu ongeveer een miljoen per jaar om dat centrum uit te bouwen. Daarnaast krijgen we ook centen van de Vlaamse overheid via het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) waardoor dit alles een heel mooi perspectief krijgt. Als we data, artificiële intelligentie en innovatie verstandig gebruiken, is de toegevoegde waarde voor een ziekenhuis zeer groot.”

De CEO van AZ Delta Roeselare ziet de meerwaarde op twee vlakken: qua kwaliteitsverbetering (betere diagnostiek, behandeling, feedback) en qua ziektepreventie. “Op basis van betere data kun je de patiënt meegeven dat hij bijvoorbeeld een relatief grote kans loopt om een bepaalde ziekte te ontwikkelen. Dat stelt ons in staat om daarop preventief in te grijpen. Als ziekenhuis creëer je zo een toegevoegde waarde in de preventie van ziekte. Dat past zeer goed bij de opdracht van RADar vandaag. We steunen op heldere afspraken met onze artsen en de medische raad daaromtrent. Op 30 mei lanceerden we RADar met veel fierheid in de context van een tweedaagse op 31 mei en 1 juni.”

Peter De Jaeger legt uit wat die tweedaagse ‘Engineer Meets Physician’ (EmP) precies inhield. Bij het zeer sterk bezette programma vinden we onder meer sprekers van het Karolinska Instituut, DASH Groningen, Mayo Clinic en Harvard University. 

Bijkomende info over het programma vindt u ook via deze link.

Dit is een mededeling van de laboratoria MSD. Dit nummer werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van MSD. De inhoud ervan weerspiegelt de opinie van de auteurs en niet noodzakelijk deze van MSD.