Dikkedarmkanker: laat ik mij screenen?

February 24, 2021
Old man showing his biceps

Dikkedarmkanker is de 4e vaakst voorkomende kanker in België en treft zowel vrouwen als mannen.1.2

Om je een idee te geven: in 2018 werd bij 3572 vrouwen en 4288 mannen in ons land de diagnose gesteld. Vind je dat veel?³ Onthoud dan dat het vooral belangrijk is om tijdig de diagnose te stellen! Wanneer deze kanker namelijk vroegtijdig wordt opgespoord, is de behandeling ervan gemakkelijker, zal ze minder lang duren en zal je sneller genezen. Wacht dus niet langer! Zorg dat je je individuele risicofactoren kent en praat erover met je arts. Let op de alarmsignalen: bloed in de stoelgang, buikpijn, zware vermoeidheid,…⁴ Laat je vervolgens testen als je arts dat voorstelt: het is de beste manier om de kanker in een vroeg stadium aan te pakken, als hij nog te behandelen en te genezen is!

graph

Enkele cijfers over colorectaalcarcinoom in België

graph

De belangrijkste risicofactoren : 4

graph

Bekijk het filmpje waarin Professor Eric Van Cutsem (KULeuven) en Dokter Luc Colement (Voorzitter van de vzw Stop Darmkanker) het hebben over deze agressieve kanker en het belang van grootschalige opsporing voor een doeltreffende en snelle behandeling.

DE OPSPORING IN DE PRAKTIJK 6

BrusselWalloniëVlaanderen
VOOR WIE?Personen van 50 tot 74 jaarPersonen van 50 tot 74 jaarPersonen van 50 tot 74 jaar
HOE?Men ontvangt een uitnodigingsbrief om in de apotheek een test te gaan halen die men zelf thuis kan doen.Men wordt per post uitgenodigd om bij de huisarts de test te gaan halen die men zelf thuis kan doen.Men ontvangt met de post een pakket waarin een test zit die men zelf thuis kan doen.
MEER WETENhttps://www.bruprev.be/fr/b
https://ccref.org/https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/
  1. https://fightcolorectalcancer.org/colorectal-cancer/facts-stats/, accessed on 02/2021.
  2. https://kankerregister.org/Statistieken_tabellen_jaarbasis (C18-20), accessed on 02/2021 .
  3. Belgian Cancer Registry – Cancer Fact Sheet Colorectal Cancer.
  4. https://www.cancer.be/les-cancers/types-de-cancers/cancer-du-gros-intestin-colorectal/sympt-mes, accessed on 02/2021.
  5. IARC WHO – Globocan – Cancer today – Estimated number of new cases in 2020, Belgium, both sexes, all ages estimated number of deaths in 2020, Belgium, both sexes, all ages.
  6. https://stopcancercolon.be/, accessed on 02/2021.

Andere categorieën